100% ÚSPECH | GARANCIA VRÁTENIA PEŇAZÍ | EXPRESNÁ ZÁSIELKA

Organické kyseliny v liečbe Varroa

Organické kyseliny jsou přírodní sloučeniny, které lze použít k léčbě Varroa destructor, parazita ovlivňujícího včelí kolonie. Tento způsob léčby se stává stále populárnějším mezi včelaři, kteří hledají způsoby, jak omezit používání syntetických chemikálií při boji proti tomuto parazitu. V tomto článku se podíváme na různé organické kyseliny používané k léčbě Varroa, jejich způsob účinku a účinnost.

Nejběžněji používané organické kyseliny k léčbě Varroa jsou kyselina mravenčí, kyselina oxalová a kyselina mléčná. Tyto kyseliny jsou přirozeně přítomny v životním prostředí a jsou produkované samotnými včelami.

Kyselina mravenčí je těkavá látka, která se používá k léčbě Varroa již mnoho let. Působí tak, že uvolňuje páry, které pronikají do uzavřených buněk a zabíjejí Varroa přítomné uvnitř. Kyselina mravenčí je účinná při teplotách nad 15°C a musí být aplikována v době, kdy není v úlu zakrytý plůdek, aby nedošlo k usmrcení larví.

Kyselina oxalová je kyselina přirozeně přítomná v mnoha rostlinách. Používá se k léčbě Varroa ve formě cukrového roztoku aplikovaného postřikem nebo sublimací. Kyselina oxalová působí tím, že proniká do těla Varroa a narušuje jejich metabolismus. Je účinná při jakýchkoli teplotách, ale musí být aplikována v době, kdy není v úlu zakrytý plůdek, aby nedošlo k usmrcení larví.

Kyselina mléčná je kyselina obsažená v mléce a mnoha dalších potravinách. Používá se k léčbě Varroa ve formě roztoku aplikovaného postřikem. Kyselina mléčná působí tím, že narušuje kyselostní rovnováhu Varroa, což vede k jejich smrti. Je účinná při teplotách nad 15°C a lze ji aplikovat za přítomnosti zakrytého plůdku.

Přirozený a účinný způsob účinku

Organické kyseliny, jako je kyselina oxalová, kyselina mravenčí a kyselina mléčná, jsou přirozeně obsaženy v medu a v netoxických koncentracích pro včely. Působí přímým kontaktem na Varroa, narušují jejich dýchací systém a ničí je.

Mnohostranné výhody

  • Prokázaná účinnost: Organické kyseliny prokázaly účinnost srovnatelnou s klasickými chemickými postupy, s úmrtností Varroa dosahující až 90%.
  • Šetrnost k životnímu prostředí: Na rozdíl od syntetických chemikálií organické kyseliny neznečišťují med ani vosk a neohrožují životní prostředí.
  • Kompatibilita s biologickým včelařstvím: Používání organických kyselin je povoleno v ekologickém zemědělství, což je činí atraktivní volbou pro včelaře zapojené do tohoto přístupu.

Různé způsoby aplikace

  • Kapky kyseliny oxalové: Tento způsob spočívá v aplikaci několika kapek roztoku kyseliny oxalové přímo na včely.
  • Sublimace kyseliny mravenčí: Kyselina mravenčí se difunduje do úlu ve formě páry pomocí speciálního zařízení.
  • Léčba sublimací: Kyselina oxalová se sublimuje, tj. přeměňuje se na plyn, a difunduje do úlu.

Dodržování opatření

Používání organických kyselin vyžaduje dodržování určitých opatření ke zajištění bezpečnosti včel a aplikátoru. Je důležité dodržovat návod k použití produktů a nosit vhodný osobní ochranný prostředek.

Slibná budoucnost

Organické kyseliny představují slibnou alternativu k tradičním chemickým postupům pro boj s Varroa. Jejich účinnost, ohleduplnost k životnímu prostředí a kompatibilita s ekologickým včelařstvím je činí cenným nástrojem pro včelaře, kteří dbají na zdraví svých kolonií a trvalou udržitelnost včelařství.

Proč nevyužít organickou a jednoduchou léčbu na bázi kyseliny oxalové?

Léčba Stop Varroa je organická a snadno použitelná. Zaručuje úspěšnost 100 %. Je jediným produktem, který eliminuje 100 % Varroa. Lze ji také použít v ekologickém včelařství. Stop Varroa je bezpečný pro včely a neznečišťuje váš med.

Závěrem lze říci, že organické kyseliny jsou účinnými přírodními prostředky k boji s Varroa. Mají výhodu být málo toxické pro včely a životní prostředí a nevyvolávají rezistenci u Varroa. Je však důležité je správně používat a začlenit je do celkové strategie boje s Varroa, která zahrnuje také prevenci a monitorování infekce.